Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Életmód:

Tul képp a frízeket úgy kell elképzelni,mint nálunk a rackát a magyar szürkét és a többi őshonos állatot,hogy nagyon "igénytelen"szervezetük van,ez alatt nem azt értem,hogy minden rossz minőségűt megehetnek,hanem azt,hogy az alap takarmánnyal is jól beérik,nem igényel a szervezetük extrát,persze nem veti meg,ha adsz neki.
Aztán kukorica,lucerna,fehérjében gazdag csemi,a fríz meg a fehérjére érzékeny(túltengéd) cool.gif ,olyan lesz a szőre,mintha korpás lenne,ELŐBB JÖN A CSŰDSÖMÖR,jobban izzad ezáltal apró kis (pattanások lesznek a bőrén főleg szügy és nyaktájon..A fríz az átlag NL lovas ember(aki nem híres-neves tenyésztő)mind alap fokon foglalkozik a lovakkal,sok legeltetés,a szőrzetét sem szabad levágni,még akkor sem ha sömörös(ezt viszont én tapasztaltam)!
Vizenyős mocsaras részről származnak eredetileg,a bokaszőr pedig ennek levezetésére találta ki Urunk,a patájuk is azért keményebb,mert mindig nyirkos és ott viszont erős szerkezetű kell,hogy ne "ázzon" le a köröm a lábukról,a mi homokos ,kavicsos területeink megviseli a patákat,de kellő kezeléssel,pataolaj,körmölés,patkolás,semmi probléma nem lehet.

Tisztítgatás:

A fríz imádja a vizet,szeret fürdeni,pancsolni.

A dús sörény ,farok és bokaszőrzet megadja a munkát,ahhoz,hogy szépem nézzen ki.Renszeres ápolást igényel,a sörényt,bokaszőrt nem kell nyírni,ritkítani,hisz a fríznek ez az éke,de munka közben ajánlatos befonni a sörényt,felkötni a farkot ,ha túl hosszú,a villanypásztoros karámozás az igazi,mert ott nincs mivel ledörzsölnie a sörényét.

Jó dolog edzés után lefürdetni a lovat,mivel az izzadtság kifakítja a színét még a nap mellett.

A hideget jól tűrik,inkább a meleg viseli meg őket,mindig szellős tágas helyen tartsuk őket.Télen igen nagy szőrt növesztenek,de tavasszal hamar levedlenek,erre egy kevés kukoricával szoktunk rásegíteni.

Az almozás :

Mindig legyen,friss,tiszta,pormentes,ezáltal a kórokozók,baktériumok sem telepdnek meg a lovakon,kisebb az esély a bélférgességre.Ajánlott,mint a többi fajtánál legalább 3 havonta féregteleníteni.

Jellem:

A frízek kimondottan igénylik a társaságot,mindegy,hogy ember,vagy állat,de ne legyenek egyedül,nagyon nyugodt,higgadt,kiegyensúlyozott lovak,akiket sok -sok együttlét után,már családtagnak is mondhatunk,

Könnyű tanítani mind nyereg alatt,kocsiban,sőtt a Parelli hét játékot is  gyorsan elsajátítják,nem félnek,kitartóak,bízhatunk bennük.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.